31.03.2011

Deser z pierwszych truskawek

 Nie mogłam przejść obojętnie obok tak ładnie wyglądających koszyczków z truskawkami.
Wiem,wiem,że to jeszcze za wcześnie, że nie mają właściwego, prawdziwego , smaku,że lepiej poczekać na sezon...ale we Włoszech sezon już się zaczyna, a pełnia  wysypu tych owoców jest o wiele wcześniej niż w naszym kraju .Kiedy w Polsce pojawiają się pierwsze truskawki we Włoszech jest już po sezonie.

To są  truskaweczki  hiszpańskie,a cena jest tak przyzwoita,że trudno się oprzeć.Smak i zapach również  ok. A  więc cóż ,można  rozpocząć smaczną przygodę truskawkową nawet w marcu. 
/może jednak nie do końca zdrową......../
Najbardziej lubię truskawki  prosto z krzaczka, ale te  z dodatkiem bitej śmietany są również pyszne. Dzisiaj śmietanę zastąpiłam  gęstym, greckim jogurtem z dodatkiem brązowego cukru.

kilka faktów o truskawkach
Deser truskawkowy
Składniki:
  • truskawki
  • jogurt grecki 
  • cukier brązowy
  • listki świeżej mięty
ilości składników zupełnie dowolne,w zależności od naszych potrzeb i smaku.

Deser jest bardzo prosty,wystarczy jogurt dobrze ubić z cukrem,polać  nim owoce,ozdobić listkiem mięty i rozkoszować się smakiem owoców,na które czekamy przecież cały rok.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...