5.04.2012

Babeczki śmietankowe do koszyczka


Delikatne, malutkie,słodziutkie i w sam raz do ozdoby wielkanocnej święconki




Składniki:


  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 budynie śmietankowe/bez cukru/
  • 1,5 łyżeczki/ płaskiej/ proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • cukier puder do posypania /lub lukier/



Wykonanie:
Małe foremki posmarować masłem i obsypać maką lub bułką tartą.  Ilość foremek zależy od ich wielkości.   Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia.  Mąkę połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia.  Jajka ubić z cukrem /przy pomocy miksera/  na puszystą masę.  Delikatnie połączyć masę  jajeczną z mąką , a na koniec dodać schłodzone masło i aromat śmietankowy . Gotową masą wypełniać babeczki do połowy  ich wysokości.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do  170°C. i piec ok.25-30 min./zależy od wielkości foremek/
Ostudzić, wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...