14.06.2012

Mini torciki kakaowe z masą serową i truskawkami




Składniki:

  • 5 szt przekładanych biszkopcików czekoladowych typu "mleczna kanapka Kinder"
  • 300 g twarogu homogenizowanego
  • 200 ml  śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • żelatyna fix deserowa
  • 5 szt świeżych, dużych  truskawek








Wykonanie:


-Truskawki umyć,obrać i przekroić na 4 części. 
-Torciki ułożyć obok siebie. Jeśli znajdziemy foremkę odpowiadającą szerokości ciastek tym lepiej, jeśli nie  należy owinąć je ściśle  dookoła folią aluminiową złożoną  kilkakrotnie /dla wzmocnienie/ tworząc w ten sposób obwódkę. zabezpieczającą  /wysokość ok.5 cm/. 
-Na każdym ciastku  przy dłuższych  krawędziach ułożyć  ćwiartki truskawek.
-Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru  pudru . 
-Twarożek  zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ,dodać ubitą śmietanę i  wymieszać  mikserem na wolnych obrotach.
-Przygotować  żelatynę w/g przepisu na opakowaniu  i wlać do masy sernikowej.
 -Całość dokładnie  wymieszać. Masę przełożyć na biszkopty /lepiej jeśli jest lekko tężejąca/ ,wyrównać powierzchnię i wstawić do  lodówki .
-Schładzać ok.2 godz.
-Po schłodzeniu kroić w miejscu łączenia się biszkoptów.

3 komentarze:

  1. niesamowity pomysł z tymi kanapeczkami! bardzo mi się podoba, a fotki wywołują soczystość w mojej jamie chłonącej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...