19.06.2013

Lody śmietankowe z wanilią


Pyszne , domowe lody mleczno- śmietankowe z dodatkiem domowej esencji waniliowej .
 Lody zrobione są  z prostych i naturalnych składników.....a 
smakują  jak z prawdziwej lodziarni............

Składniki:
  •  żółtka /z dużych jajek/
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka 2%
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • domowa esencja waniliowa/do smaku/ lub cukier wanilinowy

Wykonanie: 
-Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszysty krem.
-Zagotować mleko i ciepłe wlewać powoli do utartych żółtek.
-Naczynie z mleczną mieszanką podgrzać  /ciągle mieszając/ do momentu  osiągnięcia temperatury  wrzenia.
-Zdjąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Do zimnej masy jajecznej dodać schłodzoną śmietankę  i  zmiksować do połączenia się składników.
-Wlać do misy maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut /postępować  w-g instrukcji/.

-Gotowe lody można nałożyć do miseczek lub dla osiągnięcia głębszego zmrożenia przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na ok.2 godz.

bez maszynki:
Mieszankę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
Co 30-40 minut  miksować i ponownie mrozić.Czynność powtarzać kilkakrotnie, aż otrzymamy właściwą konsystencję lodów.

Przed podaniem posypałam lody rodzynkami skropionymi rumem oraz  płatkami migdałowymi.


3 komentarze:

  1. Ale żółciutkie, jajka musiały być super świeże;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Jajka były świeże, a ich kolor zależy od tego....... czym są karmione kurki.Użyłam jajek ,które zaleca się do wyrobu makaronu/czyli bardzo zółciutkie/.

      Usuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...