12.06.2013

Tarta serowa z bietolą /boćwiną/


 Boćwina lub burak liściowy /szpinakowy/  w języku włoskim: "bietola" jest rośliną mało znaną w naszym kraju. Wywodzi się z basenu Morza śródziemnego ,  uprawiana wyłącznie  dla  liści  jest rośliną jednoroczną. Choć roślina dostępna jest  na rynku włoskim  przez cały rok ,to najbardziej smakuje jednak  wiosną. Bietola  ma kruche,  delikatne   liście o ciemnozielonym zabarwieniu i grubą, jasną, mięsistą łodyżkę /również jadalną /.
Liście są bogactwem witamin i związków mineralnych . Zawierają  między innymi magnez i żelazo.  Warzywo doceniane przez dorosłych i wywołujące grymas na twarzy dzieciaków  gości w kuchni włoskiej  na co dzień. Podobnie  jak popularny szpinak. Warzywo jest  doskonałym składnikiem farszów , zapiekanek ,  dodatkiem do zup , jajecznicy, może być podawane jako samodzielne danie z  pieczywem lub jako dodatek do mięsa.  Przyrządza się je podobnie jak szpinak. Najpierw umyte liście należy ugotować w osolonej wodzie /bardzo  krótko, ale  łodyżki można wrzucić wcześniej i gotować trochę  dłużej/, odsączyć , pokroić  na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę z czosnkiem i podsmażyć pokrojone liście. Przełożyć na talerz , skropić sokiem z cytryny , octem winnym lub  posypać startym parmezanem.

Zamiast boćwiny /bietoli/  można użyć liście szpinaku.

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
nadzienie:
  • ok. 450  g liści boćwiny / bietoli/
  • 1 jajo
  • 150 g ricotty
  • 100 g żółtego sera / użyłam ser fontina/
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • listki świeżego tymianku i majeranku
  • sól i  pieprz do smaku


-Masło połączyć z mąką ,posiekać nożem, dodać sól , jajko i tyle wody by zagnieść elastyczne  ciasto
/ w miarę  szybko./ 
-Uformować kulę, owinąć w folię ,spłaszczyć  i  włożyć do lodówki na ok.30 minut.

-Formę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą..
-Liście bietoli wypłukać ,odciąć grubsze części i wrzucić do gotującej się ,osolonej wody.
-Po kilku minutach wrzucić zielone liście i gotować ok.2-3 minuty.
-Następnie odcedzić, dokładnie  odcisnąć i pokroić  na  1 cm kawałki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić ząbek czosnku i pokrojona bietolę. 
-Mieszając podgrzewać kilka minut , aż warzywo przejdzie smakiem czosnku. 
-Doprawić do smaku pieprzem , a czosnek usunąć. Przestudzić. 
-Ser ricotta rozdrobnić widelcem  i  wymieszać  z jajkiem. 
-Dodać pokrojony żółty ser ,zioła,  doprawić  do smaku solą i pieprzem .
- Ciasto rozwałkować  na placek większy niż średnica formy .
-Wwyłożyć nim spód i boki  formy.
-Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Na  przygotowane ciasto  wyłożyć bietolę i zalać masą serowo-jajeczną.
-Wyrównać powierzchnię /można nałożyć kratkę  z resztek ciasta lub tak jak u mnie dowolne ozdoby/ -Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut na złoty kolor.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...