30.08.2014

Zapiekanka z makaronu "ziti" i bakłażana

Niezwykle smaczne połączenie makaronu z bakłażanem w prostej zapiekance.
Wykorzystanie bardzo długiego makaronu rurki o nazwie "ziti" pozwala na uzyskanie 
 ciekawego efektu końcowego.

Składniki:
  • 300g makaronu "ZITI" /długie, cienkie  rurki/
  • 2 szt.bakłażana
  • 250-300 ml sosu pomidorowego
  • 300ml sosu beszamelowego
  • 200 g żółtego sera/do zapiekania/
  • 3 pomidory
  • 100 g startego parmezanu
  • kilka liści  świeżej bazylii
  • sól i pieprz /do smaku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • oliwa /do wysmarowania formy

Wykonanie:
Makaron ugotować  al dente. Przelać zimną wodą.
Warzywa umyć.
Bakłażany pokroić w plastry /4 -5 mm/ i podpiec na patelni do grillowania.
Pomidory pokroić w plasterki.
Naczynie żaroodporne /28-18 cm/ posmarować oliwą.
Na spód wyłożyć cienką warstwę  sosu pomidorowego  i kilka łyżek beszamelu.
Następnie ułożyć warstwę makaronu, polać sosem pomidorowym i nałożyć warstwę bakłażanów.
Warzywa pokryć warstwą pomidorów, posypać listkami bazylii, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć plasterki żółtego sera, posypać parmezanem.
Nałożyć makaron, sos , bakłażany, pomidory  itd...... powtarzać aż do wykończenia składników.
Całość zalać pozostałym  sosem beszamelowym , posypać serem i oregano.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190st C i zapiekać ok.20-25 minut.
Ładnie przyrumienioną zapiekanką wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego  przestygnięcia



1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...