13.04.2011

Galaretka pomarańczowa ze śmietankową wkładką




Smaczny, orzeźwiający deser pomarańczowy z dodatkiem  delikatnej,waniliowej śmietanki stanowi świetny zestaw,który zadowoli podniebienie każdego łasucha.
.

Składniki:

Panna cotta:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 g żelatyny
  • 60 g cukru
  • zapach waniliowy
Galaretka:
  •  galaretka pomarańczowa
  • 1 pomarańcza
  • skórka pomarańczowa/do ozdoby/








Wykonanie:

Śmietanę z cukrem dobrze podgrzać,/ok.3-4 min/,a następnie dodać  rozpuszczoną żelatynę. Masę umieścić w małych foremkach ,a po przestudzeniu  wstawić do lodówki./2-4 godz./Przygotować galaretkę w/g przepisu na opakowaniu.Przestudzić.Owoc pomarańczy pokroić w plastry.Na dno szklanej miseczki/większej niż ta z panną cottą/ włożyć plaster pomarańczy, zalać tężejącą galaretką i wstawić na chwilę do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje włożyć do miseczki zastygniętą śmietanę i zalać ponownie galaretką pomarańczową.Pozostawić do zastygnięcia.Podobnie postąpić z resztą galaretki.Ilość deseru zależy od wielkości miseczek i pojemniczków z panną cottą.Możemy dowolnie dobierać kształt i wielkość naszego deseru.




1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...