24.01.2012

Eskalopki z indyka z białym winem i zieloną pietruszką

                                   

                       Scaloppine al vino bianco e prezzemolo  

             

Scaloppine all vino bianco e prezzemolo to danie typowe dla kuchni regionu Lombardii.
Przygotowuje się je najczęściej z cienkich plastrów mięsa cielęcego. Przygotowując w/g tej samej receptury również inne rodzaje mięsa można otrzymać ciekawe,aromatyczne danie.Prosty sposób przyrządzenia zachęcił mnie do wypróbowania tego przepisu,ale najważniejsze jest to,że smaczny, wartościowy obiad może być gotowy w ciągu 30 min.

    Składniki:

  • 4 cienkie plastry drobiowej  piersi/ z kurczaka lub indyka -zalecana cielęcina/
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • ok. 50 g mąki
  • sok z 1 cytryny/ i starta skórka/
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 80-100 g masła
  • garść zielonej pietruszki
  • sól,pieprz do smaku


Przygotowanie:
Filet  dokładnie umyć  wysuszyć i pokroić na cienkie plastry ,które dodatkowo należy delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy plaster mięsa dokładnie  obtoczyć w mące/strząsnąć nadmiar/ i smażyć na gorącym maśle z obu stron do zarumienienia się. Upieczone mięso posolić , przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową. Na patelnię ,w której smażyło się mięso wlać wino, podgrzewać chwilę do odparowania alkoholu ,dodać  bulion  i sok z cytryny .Można dodać  skórkę cytrynową aby osiągnąć bardziej intensywny aromat .Gotować chwilę na wolnym ogniu ,a następnie  wsypać posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Do gotowego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso ,pozostawić na ogniu jeszcze kilka minut,po czym przykryć pokrywką i zgasić ogień.
Eskalopki podajemy z bukietem ulubionych warzyw.

1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...