28.04.2012

Pikantne mufinki serowo-warzywne

Smaczne, pożywne warzywno-serowe babeczki typu muffinki.


Można je podjadać  na śniadanie lub  zapakować do papierowej torebki i zabrać do pracy ,
 czy na wycieczkę. Są idealną przekąską w każdej sytuacji gdy dopadnie nas głód.
Łatwe do przygotowania, a dodatki można dobierać dowolnie.
Składniki:/ok.12-15 szt/
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pszennej razowej
  • 200 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 150 g żółtego sera /ementaler/
  • 50 g startego sera parmezan
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu
  • 1 /2 łyżeczki świeżych, posiekanych listków oregano/można dodać suszone/
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki soli/ ostrożnie,bo sery są słone/
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cukinia
  • przyprawa do warzyw /np.ziarenka smaku/
Wykonanie:
Umyte liście szpinaku drobniutko pokroić, dodać startą na grubej tarce  marchewkę i cukinię. Warzywa podsmażyć  krótko na łyżce oliwy /do odparowania płynu/, doprawić przyprawą ziarenka smaku i przestudzić.

 Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia  i przyprawami, dodać starty na grubej tarce  żółty ser . 
Maślankę połączyć z jajkami i miękkim/stopionym, ale zimnym/ masłem i ostudzonymi warzywami.
 Dodać do suchych składników. Wymieszać tylko do połączenia się składników, mogą zostać grudki.
Foremkę na mufinki wysmarować masłem i wypełnić przygotowanym ciastem na 3/4 wysokości/można piec w papilotkach/.
 Wierzch posypać starym parmezanem.
 Piec w temperaturze 180 st.ok.25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...