13.05.2012

Muffinki pomidorowe




Aromatyczne muffinki  o smaku pomidorowym  z dodatkiem oregano,bazylii , oliwek, kaparów, kukurydzy  i mozzarelli.



Składniki:/na 10-12 szt/

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki /płaskie/proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju arachidowego
  • 250 ml  soku pomidorowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 10 szt oliwek  /czarne i zielone/
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 100 g mozzarelli /pokrojonej w kostkę/
  • 1 łyżeczka oregano
  •  1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki startego sera parmezan

Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. 
W drugiej misce  wymieszać składniki mokre: jajko, olej, sok i przecier pomidorowy .
 Połączyć obie mieszanki wlewając  mokre  składniki do suchych. 
 Dodać mozzarellę, oregano, bazylię , oliwki, kapary i kukurydzę. 
Foremki do muffinków posmarować masłem i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.  
 Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok.20-25 minut.
 Po upieczeniu  wierzch posypać startym serem,  przestudzić chwilę w foremce , a następnie przełożyć na kratkę kuchenną.
Wystudzić.

3 komentarze:

  1. Wyglądają tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita propozycja. I do tego na mące pełnoziarnistej, co mi się bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! lubię muffiny wytrawne :) pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...