3.06.2012

Muffinki truskawkowe z białą polewą czekladową




Kiedy mam  ochotę na coś  słodkiego, pysznego i pachnącego owocami , a nie mam zbyt wiele czasu by przygotować coś ekstra na myśl nasuwa się tylko jeden pomysł. Babeczki muffinkowe.
One nie zawodzą nigdy.  Są słodkie,  pyszne i pachnące, a  tym razem ze  świeżymi truskawkami.
Aromat , który unosi się w trakcie pieczenie zapowiada niezłą ucztę dla podniebienia. 

Składniki :
  • 250 g maki pszennej 
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 jajo 
  • 200 ml mleka
oraz 
  • ok.200 g truskawek 
  • sos truskawkowy /do dekoracji/
  • 100 g białej czekolady
  • łyżki śmietany kremówki 
Wykonanie:
-Truskawki umyć ,obrać i pokroić w grubą kostkę. 
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kisiel i szczyptę soli.
-W drugim naczyniu  połączyć mleko z cukrem i cukrem waniliowym , dodać rozbełtane jajko i olej.
-Do mokrej masy dodać sypkie składniki i wymieszać.
-W foremce do pieczenia ułożyć papierowe foremki .
-Nakładać po łyżce ciasta, następnie truskawek i -znowu ciasto. Masa nie powinna przekraczać 3/4 wysokości foremki.
- Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do  170-180 st.C i piec ok 20-25min.
- W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia , dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników.
- Przestudzoną i lekko gęstniejącą polewą dekorować schłodzone babeczki.
-Muffinki można dodatkowo ozdobić gotowym /lub domowym /sosem truskawkowym.





1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...