10.09.2012

Ratatuj z mięsem mielonym czyli "Pomysł na....."

Ratatuj/ ratatouille -jarska  potrawa prowansalska / to znakomite danie warzywne, 
które można podawać samodzielnie, jako przystawkę, na ciepło i zimno, może być również doskonałym dodatkiem do mięs.
Najlepszym okresem do przygotowania tej potrawy  jest lato i wczesna jesień, kiedy to warzywa dojrzewające na słońcu są najsmaczniejsze, bo danie to opiera się głównie na : cukinii, papryce, pomidorach, bakłażanach, cebuli. Aby zachować oryginalny smak i charakter potrawy bardzo ważne jest zachowanie kolejności w czynnościach przy jej  przygotowaniu /kolejność dodawania  składników/.
Włoska nazwa tej potrawy to peperonata. Przyznam, że kiedy po raz pierwszy widziałam sposób przygotowania tego dania trochę zdziwiło mnie  szczególne zwracanie uwagi na kolejność dodawania składników......bo jakie to może mieć znaczenie? Ale  widocznie ma!  Moje dzisiejsze danie będzie trochę odbiegać od zasady  , ponieważ  warzywa powinno się podsmażać  każde z osobna , a na koniec tylko połączyć,   Ale....czasem warto coś zmienić , by upewnić się ,  czy było warto.

Tym razem zainspirowana " Pomysłem  na....." Winiary  przygotowałam "Ratatuj"w formie zapiekanki z dodatkiem mięsa mielonego. Po raz pierwszy przygotowałam  to danie w taki sposób i byłam mile zaskoczona. Bardzo smaczne, doskonale skomponowane przyprawy i godne polecenia
/ dla tych , którzy nie boją się  półproduktów w "proszku"/.


Składniki:
  • 1 op." Pomysł na.....Ratatuj z mięsem mielonym"
  • 250 g mięsa mielonego/mieszane/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli białej
  • 1 cukinia /ok.250 g/
  • 1  bakłażan /ok.250 g /
  • 1  niewielka papryka czerwona
  • 1 niewielka papryka żółta
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 100 g żółtego sera
  • zielona pietruszka
  • bazylia

Wykonanie:
-Bakłażany umyć, pokroić w paski , posypać solą i odstawić  na 20 min./opłukać z wytworzonego soku/
-Cebulę obrać i pokroić w piórka
-Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
-Cukinię wraz ze skórką pokroić w paski.
-Pomidory obrać ze skórki,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.
-Pietruszkę i bazylię drobno pokroić.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, chwilę poddusić , po czym dodać mięso i mieszając smażyć przez kilka minut. Następnie dodać paprykę, bakłażana , cukinię i smażyć ok.5 minut. Zawartość torebki rozpuścić w 200 ml. zimnej wody, dokładnie wymieszać i wlać na patelnię i zagotować. Mieszając utrzymać na ogniu jeszcze ok.1-2 min. Dodać pokrojone pomidory,pietruszkę bazylię i wymieszać. Zawartość wlać do naczynia żaroodpornego , posypać startym serem  i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut w temp. 200 st.C.


Część dania umieściłam w małym naczyniu żaroodpornym, a część w foremce aluminiowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch potrawy posypałam żółtym serem.














Zapiekankę można podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem......pieczywa.






Dla smakoszy makaronów proponuję podać Ratatuj w połączeniu z  tym własnie dodatkiem.
Warzywa podsmażone z mięsem doskonale komponują się z makaronem.
Wystarczy do przygotowanych wcześniej  na patelni składników/ przed umieszczeniem w formie do zapiekania /wsypać ugotowany makaron / u mnie świderki/, wymieszać, posypać startym serem i GOTOWE!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...