02.12.2012

Pierniczki świąteczne - proste i szybkie


Doskonała ozdoba choinkowa , pyszne do schrupania, cudownie pachnące przyprawami  .....to oczywiście świąteczne pierniczki. Pora zacząć wypiek tych niezwykle wdzięcznych ciasteczek. 

Na początek i na rozgrzewkę proste i szybkie pierniczki w/g przepisu z TEJ strony. 
Proste ,ale niezawodne .....zawsze się udają.
Składniki:
  •          1/4 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
  •          5 łyżek miękkiego masła
  • ·        1/2  szklanki brązowego cukru /zmielonego lub cukru pudru/
  •          1 jajko
  •          2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  •          1 łyżeczka sody
  •          3-4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  

Wykonanie:
-Wszystkie składniki  na ciasto połączyć i zagnieść . 
-Rozwałkować, podsypując mąką / ciasto jest dość klejące /na grubość około 3 mm.
- Foremkami wykrawać  pierniczki o różnych kształtach.  
-Przy pomocy słomki wyciąć otworek na wstążkę /jeśli przeznaczamy je do powieszenia /
    -Gotowe ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.      /uważać, by nie piec je za długo/.
     -Ostudzić i dowolnie ozdobić.
    Moje pierniczki na ozdabianie  muszą trochę poczekać.

Po upieczeniu ciastka są miękkie ale , później twardnieją. Ułożyłam je w metalowej puszce  i powinny za jakiś czas zmięknąć……ale czy doczekają?

4 komentarze:

  1. bez pierniczków nie ma świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapach pierników to już zapowiedź świąt:) Mogę je jeść w każdej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj je zdrobiłam, dziś leżą w metalowej puszcze, czekają na udekorownaie. Piekłam aż mi się piekarnik "zaczerwienił" . Oczywiście żartuję ale jaką temteraturę najlepiej ustawić bo mój panasonic chyba jest za dokładny w tek kwestii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy piekarnik ma swoją indywidualną , magiczną moc, a więc trzeba go dobrze poznać i czasem piec na wyczucie...............

      Usuń