12.12.2012

Mini tarty z radicchio


Doskonała przekąska, poczęstunek lub kolacja.
 Kruche ciasto  zapieczone z serowo -warzywnym , słodko-  pikantnym farszem  smakuję wyśmienicie. 
Nadzienie można dowolnie komponować w/g własnego smaku , upodobań lub w zależności od tego, co znajdziemy w lodówce. Ale jeśli ktoś nie wie co zrobić z gorzką, czerwoną ,dość twardą sałatą /czyli radicchio/ proponuję właśnie takie tarty.

Radicchio /czerwona cykoria/ znane jest jako warzywo  dodawane do  do świeżej sałaty. Można je znaleźć w gotowych mix-ach  sałatkowym. Ale  można ją również przygotować na ciepło. Doskonale nadaje się do grillowania,  zapiekania w rożnego rodzaju tartach i crostatach , do przygotowania farszu pierogowego . Dzięki zapiekaniu gorzki smak radicchio  staje się nieco łagodniejszy i smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki: /6 szt. o śr.ok.10 cm/
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła 
  •  1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki lodowatej wody 

nadzienie:
  • malutka główka radicchio
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g sera żółtego                                              / łatwotopliwy -użyłam  włoskiej fontiny/                                                          ale doskonalenadaje się również  pleśniowy  Rokpol
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

nadzienie:
-Radicchio umyć i pokroić , cebulę posiekać.
-Rozgrzać oliwę,  dodać cebulę i lekko podsmażyć /nie rumienić/
-Dodać radicchio i smażyć kilka minut.
-Wlać wino i mieszając dusić do odparowania płynu.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
-Dodać pokrojone orzechy i  rodzynki, wymieszać.
-Odstawić do przestudzenia.
-Do przestudzonych warzyw dodać ser pokrojony w grubą kostkę.
ciasto:
-Mąkę z masłem posiekać  dokładnie nożem.
 -Dodać  pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. 
-Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 20-30 minut. 
-Schłodzone ciasto rozwałkować  /można między arkuszami pergaminu/ i wykroić kółeczka wielkości nieco większej niż foremki. 
- Krążkami ciasta wylepić foremki /również boki/.
-Ciasto ponakłuwać.
-Nałożyć schłodzone nadzienie , wierzch posypać startym parmezanem.
-Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika / 180-190 st.C/ i piec ok.15-20 min.
-Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami lub  prażonymi pestkami słonecznika
Doskonale smakują lekko przestudzone , ale można je podawać również na zimno.



3 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...