25.01.2013

Ciasto bananowe w dwóch wersjach smakowych


Niezwykle popularne, proste , smaczne i cudownie aromatyczne ciasto bananowe.
Doskonałe  na śniadanie i  podwieczorek .
Kiedy spoglądam na mocno dojrzałe banany z lekko pokropkowaną skórką przychodzi mi natychmiast ochota na pachnące, słodkie ciasto. A od ochoty do realizacji to już tylko mały
 kroczek,  bo ciasto bananowe jest niezwykle łatwe do upieczenia. Wypróbowałam wiele przepisów , ale najbardziej lubię  te proste, łatwe do zapamiętania.  Ciasto/ dla mnie pozostanie ciastem/
 w wersji oryginalnej nazywane "Banana bread" można znaleźć  tutaj . Wystarczy jakiś nowy dodatek  smakowy, odrobina korzennych przypraw, czekolada, trochę bakalii , aby ciasto za każdym razem smakowało zupełnie inaczej. 
A najcudowniejszy jest zapach, który w czasie pieczenia ulatnia się z piekarnika i ta ogromna chęć spróbowania ciasta kiedy jest jeszcze bardzo ciepłe. 
Najlepsze jest jednak ciasto całkowicie schłodzone, a więc lepiej poczekać do następnego dnia.


Składniki na foremkę keksową o wymiarach 10 / 23 cm.

1. Z czekoladą i orzechami

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany 
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko/ rozbełtane/
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/lub cukier wanilinowy do smaku/
  •  łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ok.50 g pokrojonych orzechów włoskich i laskowych
Do przygotowania ciasta potrzebujemy głęboką miskę i drewnianą łyżkę.
- W  misce wymieszać roztopione, przestudzone masło z bananami /owoce należy wcześniej dokładnie rozgnieść/.
-Cukier połączyć z  roztrzepanym  jajkiem i  wanilią, dodać do miski  z masą bananową, wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą ,imbirem,  cynamonem i  szczyptą soli.
- Dodać do przygotowanych  składników i wymieszać
-Wsypać drobno pokrojoną czekoladę i orzechy, delikatnie wymieszać.
-Cisto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
-Upieczone lekko przestygnięte  ciasto wyjąć z foremki i umieścić na kratce kuchennej.

2. Z rodzynkami i skórką pomarańczową


Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 1 jajko/ rozbełtane/
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4  szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej /kandyzowanej/
  • 50 g rodzynek 
  • kilka pokrojonych migdałów

 Ciasto przygotować jak wyżej zmieniając odpowiednio dodatki.


5 komentarzy:

  1. Wybieram drugą propozycję :) Kilka razy piekłam tradycyjny chlebek bananowy i dodawałam rodzinki, a na wierzchu wiórki kokosowe- mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ubóstwiam!:) ja swój także dziś na bloga wstawiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie stawiam na żółtą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chlebki bananowe wszelkiej maści - Twoje wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń