9.06.2013

Placuszki z ricotty w truskawkowo -lawendowym sosie


Placuszki ze świeżymi, sezonowymi owocami latem goszczą u mnie bardzo często .
 Eksperymentuję z ciastem, z  jego konsystencją i kombinacją składników. 

Tym razem bardzo proste , wszystkim znane placuszki z ricottą .....ale  ważniejsze są tym razem dodatki smakowe.  Zerwałam właśnie świeże kwiaty lawendy i musiałam  dodać je do moich placuszków.



......cóż za zapach..........!
Składniki: /6 różnej wielkości placuszków/
  • 125 g ricotty
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
oraz 
  • szklanka świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kwiaty lawendy/ do smaku

Wykonanie:

-W garnuszku podgrzać sok z cukrem i 1/4 szklanki wody
-Wrzucić gałązkę kwiatów lawendy.
-Podgrzewać do chwili, aż cukier się rozpuści.
-Wyjąć gałązkę.
-Ciepłym syropem zalać obrane i pokrojone truskawki.
-Odstawić, by owoce przeszły smakiem syropu.
-Jajka i ser wymieszać w misce.
-Dodać mleko,cukier waniliowy  i mieszając dodać mąkę z proszkiem i szczyptę soli.
-Jesli ktoś lubi może dla podkreślenia i wzmocnienia smaku wrzucić do ciasta kilka kwiatów. 
-Ciasto jest gotowe, kiedy składniki połączą się i utworzą gładką, jednolitą masę.
-Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką  ilością oleju, kłaść łyżką niewielkie placuszki  i smażyć  je  z obu stron na złoty kolor.
-Upieczone placki podawać na ciepło  z przygotowanym sosem truskawkowo-lawendowym.

 




3 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...