14.05.2015

Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami

Proste, zdrowe  ciasteczka na bazie banana z dodatkiem  midzy innymi : otrębów, 
kokosu, orzechów, sezamu... 

.....oto kolejny   eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie , 
śniadaniowe  krążki .
Dodatek truskawek pełni tu  głównie rolę dekoracyjną, choć  nadaje ciastkom 
fajnego, świeżego  posmaku.
Składniki:
  • 2  dojrzałe banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/
  • 1 łyżka mielonych  orzechów/użyłam nerkowce/
  • 1 łyżka  sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka  sody oczyszczonej
  • 5-6  szt. małych truskawek
Wykonanie:
-Wszystkie składniki sypkie wymieszać.
-Obrane banany umieścić w  misce , starannie rozgnieść i skropić  sokiem z cytryny.
-Dodać oliwę i  wsypać  przygotowaną mieszankę .
-Przy pomocy łyżki  lub widelca połączyć wszystkie składniki.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.
-Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć.
-Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki .
-Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut.

Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić do przestygnięcia.
















Ciasteczka bananowe z  koktejlem truskawkowym / tym razem na bazie mleka kokosowego/  to  moje ulubione  śniadanie.



4 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...