25.05.2015

Crostata z marmoladą brzoskwiniową.


 Włoska klasyka smaku czyli  najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata.
Jedno z niewielu ciast, które piecze się na co dzień w każdym włoskim domu.
Prostota i naturalne składniki ,to najbardziej charakterystyczne cechy tego 
zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą.

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g  zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny /do smaku
oraz
  gęsta marmolada brzoskwiniowa  /lub inny dowolny smak / ok.250-300 g

Wykonanie:
-Mąkę i masło  posiekać nożem, dodać  pozostałe składniki i szybko zarobić.
-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/,  a resztę rozwałkować na grubość
 ok.4-5 mm i uformować  okrąg .  
- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki.
-Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować  i  wyciąć niezbyt szerokie  paski lub  uformować ręką cienkie wałeczki.
 -Ciasto nakłuć widelcem  i pokryć marmoladą.
-Na wierzchu utworzyć kratkę z  wałeczków lub paseczków ciasta.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Wierzch powinien  się  ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.


 Z  podanych składników można upiec również mini crostaty:


2 komentarze:

  1. Bardzo kusząca propozycja,zwłaszcza z tą marmolada;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...